Jouw sollicitatiegesprek opvolgen? Dat doe je zo!
15 mei 2023
Het opvolgen van een sollicitatiegesprek is een belangrijk proces in jouw zoektocht naar een nieuwe baan. In onze blog vertellen we jou alles wat je moet weten over het opvolgen van jouw gesprek!
Ben jij druk aan het solliciteren en hard op zoek naar een nieuwe baan? Wie weet heb jij laatst nog een sollicitatiegesprek gehad voor een functie waarbij jij niet kan wachten om te starten! Wil jij jouw sollicitatiegesprek opvolgen? In deze blog leggen wij jou uit waarom dat zo belangrijk is. Daarbij geven we jou meerdere suggesties hoe je dit het beste kan doen. Benieuwd? Lees vooral verder!
Belang van het opvolgen van jouw sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek kan een spannende en soms ook stressvolle gebeurtenis zijn. Na afloop van het gesprek vraag je je misschien af hoe je het hebt gedaan en wat je volgende stap zou moeten zijn. Een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces is het opvolgen van het gesprek. Maar waarom is het opvolgen van een sollicitatiegesprek belangrijk?
1. Je toont enthousiasme
Ten eerste toont het aan dat je enthousiast bent over de functie en dat je er serieus over nadenkt. Het laat ook zien dat je proactief bent en initiatief neemt. Dit zijn eigenschappen die werkgevers waarderen.
2. Helpt om feedback te krijgen over het gesprek
Ten tweede kan het opvolgen van het gesprek je helpen om feedback te krijgen over je sollicitatiegesprek. Het kan zijn dat de werkgever nog aanvullende vragen heeft of dat er nog onduidelijkheden zijn. Door jouw sollicitatiegesprek op te volgen geef je de werkgever de kans om deze vragen te stellen en kun je jezelf verder toelichten.
3. Je hebt een voorsprong
Tot slot kan het opvolgen van het gesprek je een voorsprong geven op andere sollicitanten. Als je laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en dat je actief bent in je zoektocht naar werk wordt dat positief gewaardeerd door de werkgever.
Hoe kun je een sollicitatiegesprek opvolgen?
Jouw sollicitatiegesprek opvolgen kan op meerdere manieren. Vergroot jouw kansen om aangenomen te worden en maak gebruik van de volgende suggesties!
1. Bedank de interviewer(s) voor het gesprek
Allereerst is het van groot belang om binnen 24 uur na het gesprek een bedankmail of whatsapp te sturen. Hierin geef je aan dat je het gesprek waardeert en dat je enthousiast bent over de functie. Je kunt ook aangeven dat je openstaat voor verdere vragen of feedback.
2. Vraag naar de status van je sollicitatie
Daarnaast kun je als je na een week nog geen reactie hebt ontvangen, gerust contact opnemen en vragen naar de status van je sollicitatie. Dit kan per e-mail of telefonisch. Hiermee toon je aan dat je proactief bent en dat je graag meer informatie wilt over het vervolgproces.
3. Volg de werkgever op LinkedIn
Verder kan je ook de werkgever volgen op LinkedIn. Hierdoor kun je op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het bedrijf en kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent in hun activiteiten.
4. Blijf beleefd en respectvol
Ten slotte is het belangrijk om beleefd en respectvol te blijven. Ook als je geen positief antwoord krijgt. Het kan zijn dat de werkgever nog in het proces zit en dat er nog geen beslissing is genomen. Als je beleefd en respectvol blijft, kun je in de toekomst wellicht nogmaals solliciteren.
Op sollicitatiegesprek via een uitzendbureau
Ben jij via een uitzendbureau op gesprek geweest? Laat dan direct na jou gesprek weten aan hun hoe het is geweest en wat je ervan vond. Zo is het uitzendbureau ook direct op de hoogte van jouw gesprek. Wie weet vond jij het niks en was het geen match... Dan kan het uitzendbureau direct op zoek naar een ander bedrijf dat wel bij jou past.
Op zoek naar een nieuwe baan?
Kortom, een sollicitatiegesprek opvolgen kan op verschillende manieren. Het opvolgen van een sollicitatiegesprek is een belangrijk proces in jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Door te laten zien dat je enthousiast bent en initiatief toont krijgt de werkgever nog de mogelijkheid om vragen te stellen.
Ben jij op zoek naar een baan in de logistiek en kan jij wel wat hulp gebruiken. Bij Apics helpen wij jou graag met het vinden van een nieuwe uitdaging. Bekijk gerust onze vacatures of neem contact met ons op. Kan jij ook wat tips gebruiken op het gebied van jouw cv? Lees dan onze blog ‘Cv maken met deze 8 onderdelen en tips’.